Allt om mat

Klassisk mat i Sverige

Husmanskosten är något som väldigt många svenskar uppskattar. Och det är inte konstigt, med tanke på att det är det mest klassiska som finns i matväg i Sverige.

Den typiskt svenska matten

I moderna tider, som bland annat Uppdrag Mat, ger en klarare bild av, går det att se hur Matsverige har utvecklats. Då är det lätt att glömma av den klassiska svenska husmanskosten. Den typ av mat som svenskar äter idag var till exempel inte ens tänkbart för de som levde i landet för ett antal hundra år sedan.

Vad ingick då i husmanskosten? Det är framför allt ett samlingsbegrepp för traditionell mat i Sverige. Köttbullar är ett exempel på det här, då det många gånger kan anses vara den mest traditionella maten som finns i Sverige. Samtidigt hänger flera rätter med på det.

Ett exempel är rätt med potatis. Just potatisen är en fantastisk populär råvara i Sverige, av många anledningar. Inte minst eftersom det användes till väldigt många olika rätter i landet. Bland annat som bas till att göra raggmunkar, något som också ses som en av de allra mest klassiska svenska maträtterna.