Allt om mat

Kombinera god mat med rätt dryck

Mat och dryck tillsammans är ingen exakt vetenskap eftersom att smaken är delad och det är många komponenter som kan göra en stor skillnad. Skillnader som exempelvis vilka glas som används och hur maten tuggas påverkar hur maten och drycken upplevs tillsammans. Om du vill få inspiration till hur du kan kombinera olika drycker med mat kan du kika in på grapevine.se där du kan hitta massor med tips. Du kan hitta reportage, dryckestips och goda recept på grapevine.se.

Mat och vin ska lyfta varandra

En grundregel som du kan gå efter när du ska kombinera mat med dryck är att varken maten eller drycken i fråga ska bli en förlorare på kombinationen. Den mat du serverar ska vara lika god enbart för sig själv som tillsammans med en dryck. Samma sak gäller även för drycken. När kombinationen lyckas kommer maten och den dryck du valt att lyfta varandra och därigenom kunna ge dig en måltidsupplevelse utöver det vanliga.

Träna på smaker

En annan regel som du kan anamma i sammanhanget är att ju kraftigare maten smakar desto mer struktur behövs det i ett vin. Strukturen är det som gör att det händer något i din mun när du dricker en dryck. Strukturen består av en kombination av smakintensitet, kolsyra, beska, strävhet, syra, sötma men även alkohol. Att kombinera mat och dryck perfekt är en sak som kräver övning. Du behöver träna på att hitta rätt kombinationer och det gör du lättast genom att försöka sätta ord på smaker och dofter. Det är även viktigt att reflektera över vad som händer när dofter och smaker möts. En väg att gå för att lyckas är att fundera över vilken struktur du vill komma åt i vinet. Om du sedan kan balansera de olika delarna i strukturen tillsammans med maten kommer det oftast bli en lyckad kombination.