Allt om mat

Lär dig allt om mat

Mat har flera olika roller i samhället. Från att vara livsnödvändig till att vara något för finsmakare runt om i hela världen.

Mat som bas

Det finns inga människor som skulle kunna klara sig utan mat på något sätt. Även om vatten är något som behövs snabbare och mer akut, så är mat fortfarande inget som människor klarar att leva utan. Det är oftast individuellt eller anpassat till förhållandena där man är. Men utan mat går kroppen snabbt in i svältläge.

Därför har mat ofta behandlats som just vad det är: nämligen en lyxvara. Även om det ser annorlunda ut i många moderna samhällen har det inte varit så under en särskilt lång period. I många delar av Västvärlden har människan – för första gången någonsin – som problem att hon äter för mycket snarare än tvärtom.

Förr var istället mat något som man fick njuta av när det väl fanns framme, om det ens gick att njuta av. Man åt eftersom man visste att det höll en i liv och gav en energi att orka sitt arbete. Men inte mycket mer än så. Många av de historiska kriserna i länder berodde oftast på brist på mat, något som i dag kan vara otänkbart att ens föreställa sig. Anledningen till att en tredjedel av den svenska befolkningen under slutat av 1800-talet och början av 1900-talet lämnade landet, mestadels för att ta sig till USA, berodde just på svält.

Mat i den moderna världen

Det är viktigt att veta om att dagens samhälle inkluderar många olika länder, och alla är inte sig lika. Till exempel är situationen i Sverige annorlunda den i Argentina, och situationen i Uganda går inte att jämföras med Sydkorea.

Men jämför man den generella utvecklingen i samhället går det också att se stora förändringar kring synen av mat. Det gäller inte minst i länder som Sverige där mat inte längre behandlas som en direkt nödvändighet av många delar av samhället. Det finns inte heller en gemensam syn på mat i de moderna samhällen.

Vissa behandlar fortfarande föda som något direkt nödvändigt, som ska tillagas från grunden och på ett bra sätt – men mest för att njuta av det. Det vill säga att maten har som syfte att tillfredsställa personen som äter den, med en smakrik upplevelse.

Det är inget ovanligt sätt att njuta av mat, vilket även är en anledning till att de moderna restaurangerna finns. Sedan finns det också delar av befolkningen som äter just för att de måste, men utan att tänka lika mycket på vad de stoppar in. Det finns både lyx och problem med snabbmatskedjor. Men vad man än har för inställning om det, går det inte att förneka att det har förändrat matkulturen.