Allt om mat

Så får du bättre matvanor

Att äta nyttig mat som ger kroppen den näring den behöver har du stor fördel av att göra. För hälsans skull är det viktigt att äta bra mat, du kan bland annat minska risken för allvarliga sjukdomar. Det är bra att försöka addera olika livsmedel som är fulla med nyttigheter i din dagliga kost. Att äta chiafrön är en väldigt bra idé. Chiafrön är sprängfyllda med nyttigheter och du kan göra massor av goda saker med chiafrön som exempelvis chiapudding. Chiafrön kallas oftast för ett superfrö eftersom de innehåller protein, antioxidanter, vitaminer, mineraler, aminosyror och omega-3. Det finns massor med annan supermat som exempelvis blåbär, granatäpple och valnötter som du kan äta mer av.

Ta ett steg i taget

Det är en stor utmaning att ställa om kosten och äta nyttigare mat men det går. Ta ett steg i taget och tänk på att varje förbättring räknas. Försök att göra små förändringar som att byta ut råvaror, laga någon måltid varje vecka från grunden och sedan ökar du på allt eftersom. Det är viktigt att omställningen blir hållbar. Det finns några bra tips som du kan använda dig av om du inte riktigt vet var du ska börja för att få en nyttigare kosthållning.

Ät mer fiberrik mat

Det är viktigt att äta fibrer, försök därför att addera fibrer och fullkorn till din kost. När du äter en fiberrik kost minskar du risken för bland annat cancer i tjock- och ändtarmen. Fibrer gör även att du får en mättnadskänsla som håller i sig längre. Råvaror som innehåller mycket fibrer är exempelvis bönor, linser, avokado, havregryn, fullkornsprodukter, nötter, olika grönsaker och frukt. Exempelvis kan du äta lite mer grönsaker och ta en extra frukt. Att äta mer frukt och grönt är överlag väldigt bra. I frukt och grönsaker finns massor med vitaminer och mineraler som kroppen behöver. När du äter grönsaker får du även ett stabilare blodsocker.

Minska sockerintaget

Samtidigt som du lägger till olika livsmedel och bra råvaror i din kost är det bra att försöka dra ner på socker och livsmedel som inte ger kroppen någon näring. Godis innehåller exempelvis socker och tillsatser, det ger inte kroppen något alls förutom kalorier. Förutom att äta mindre socker är det bra att försöka hålla intaget av salt på en rimlig nivå. Det kan du göra genom att byta ut smör till osaltad smör, äta mindre charkprodukter och inte salta så mycket på maten. Om du samtidigt som du minskar på sockret och försöker äta mer fibrer kommer du få ett jämnare blodsocker och en bättre mättnadskänsla.