Allt om mat

Så väljer du ett passande vin till ost

Ostbricka är något som är väldigt populärt världen över och så även i Sverige. Det går att ha en massa saker på en ostbricka. Det samlas väldigt många olika smaker på en ostbricka och för att göra den ännu godare är det en bra idé att kombinera ett gott vin till. Det finns massor med bra viner att beställa på https://vinoteket.se/. När du ska beställa vin från https://vinoteket.se/ är det en fördel att beställa lite olika viner på en och samma gång så att du alltid har ett gott vin hemma. På https://vinoteket.se/ kan du hitta alla möjliga viner och temaboxar. De har även en outlet där du kan fynda riktigt fina viner till pangpriser.

Rött vin och ost

När du ska äta en ostbricka och dricka vin till kan det ibland vara en utmaning att hitta rätt sorts vin. Eftersom det oftast är en stor blandning av ostar kan ett vin passa utmärkt till en typ av ost men inte alls till en annan. Men det finns några tips som du kan tänka på nästa gång du beställa vin till din ostbricka. Väldigt smakrika ostar klarar av att balansera upp tanniner i ett rött vin som är lite strävare. Så om du ska äta smakrika hårdostar kan du välja ett kraftfullt vin. Om du har mildare kittostar kan ett rödvin i en lättare och lite mjukare stil vara ett bra val. Ett mjukare rödvin har generellt snällare tanniner som möter kittostens mjuka struktur på ett utmärkt sätt.

Get- och fårostar

Olika getostar och fårostar är populära att ha på en ostbricka. En getost har oftast en hög syra vilket gör att den passar med viner gjorda på druvan Sauvignon blanc som ger en väldigt bra balans tillsammans med osten. Blå- och grönmögel ost kan vara lite knepig att hitta bra vin till. Denna typ av ost är ofta salt och skarp i smaken. Söta viner kan därför passa utmärkt till en sådan ost. Dessertvin och röda viner passar generellt bra till denna typ av ost.

Vitt vin passar många ostar på en ostbricka

För att alla smaker från en ostbricka ska passa till ett vin är det enklaste att leta upp ett bra vitt vin. Välj ett vitt vin med en lite släng av restsötma och avrundade syror som kan bidra till att balansera upp ostarnas sälta och struktur på ett bra sätt.