Allt om mat

Mat som missfärgar tänderna

Ett vackert och bländade leende är något som många eftersträvar. Tyvärr händer det ofta att tänderna gulnar med åren. Missfärgade tänder beror på en rad olika faktorer, bland annat genetik och livsstilsfaktorer som rökning och snusning. Mat och dryck påverkar också nyansen på tänderna. Här kan du läsa mer om vilken mat du bör undvika samt hur du enkelt får bort missfärgningarna.

Så får du bort missfärgningarna

Drömmer du om vita tänder? Då är du inte ensam. År av kaffedrickande, rökning, snusning, färgstark mat och vin sätter sina spår i form av missfärgningar. Som tur är går det att bleka tänderna så att de får en ljusare nyans eller två. Hos Södertandläkarna kan du få hjälp med effektiv tandblekning som ljusar upp ditt leende. Det är alltid viktigt att gå till en seriös och professionell tandläkare för tandblekning. Södertandläkarna är en av Stockholms bästa kliniker

med många erfarna tandläkare och tandhygienister. Dina förväntningar, önskemål och behov tillgodoses och en tandundersökning görs alltid innan tandblekning påbörjas för att säkerställa att behandlingen är rätt för just dina tänder. Eventuella hål lagas och tandsten tas bort innan. Därefter bleks tänderna med hjälp av en gel i en skena som tillverkas för att passa just dina tänder och din käke. Blekningen kan sedan utföras på kliniken eller hemma beroende på dina önskemål. Det gör Södertandläkarna till ett tryggt val för dig som vill bleka dina tänder.

Hur vita tänder du kan få beror såklart på hur missfärgade dina tänder är. Om de är mycket missfärgade kan du behöva upprepa tandblekningen. Efter behandlingen är även viktigt att undvika mat och dryck som missfärgar tänderna om om du vill behålla den ljusa nyansen länge. Undvik även att röka och snusa. En professionell tandblekning som utförs av tandläkare kan hålla i flera år.

Mat & dryck som missfärgar

Tyvärr finns det många livsmedel som lämnar spår på tänderna i form av missfärgningar. Modern mat i Sverige innehåller ofta många ingredienser som kan missfärga tänderna, men det betyder inte att du behöver undvika dem helt. Se till att borsta tänderna med noga och skölj munnen med vatten.Mat och dryck som ofta associeras med missfärgade tänder är:

  • Kaffe
  • Te
  • Rödvin
  • Saffran
  • Rödbetor
  • Curry
  • Blåbär
  • Gurkmeja
  • Paprikapapulver
  • Läsk, juice och andra söta och syrliga drycker

Det finns med andra ord många olika livsmedel som kan göra tänderna gulare. Om du vill undvika framtida missfärgningar så är det bäst att dra ner på ovanstående mat och dryck. Tänk på att kombinationen av syra och sötma är särskilt dåligt för tänderna. Syra, som exempelvis finns i vin och juice, gör så att tänderna blir mer mottagliga för färgämnen. Sötsyrliga drycker med starka färgämnen är därför extra dåligt för tänderna. Om du ändå vill dricka den här typen av dryck kan du dricka med sugrör eftersom tänderna då skyddas. För vissa drycker, exempelvis vin, passar det dock inte att dricka med sugrör. Då kan du istället se till att skölja munnen med vatten med jämna mellanrum.