Mat i Sverige

Lyckas med fläskfilé

Visste du att fläskfilén är den finaste delen av grisen? Det är ett mycket saftigt och mört kött som passar utmärkt till både vardag och till fest. Dock har köttet en tendens att bli väldigt hårt och torrt om det tillagas lite för länge.

Ska du laga en god fläskfilé till middag vill du säkerligen öka chansen för att lyckas. Jämfört med många andra typer av kött är fläskfilén väldigt prisvärd och det har gjort den till ett självklart val för många människor. Här nedan listar vi våra absolut bästa tillagningsknep du kan ta till för att få ett kött som är smakrikt, gott och allt annat än torrt.

4 tips för fläskfilé

  • Se till att du väljer ett kött som kommer från Sverige. Här har vi bättre djurhållning och strängare lagar och regler.
  • Håller du en lägre ugnsvärme får du ett saftigare kött, men kom ihåg att förlänga tillagningstiden. Har du däremot en högre temperatur och kortare tillagningstid får du ett kött som är torrare.
  • Innan du börjar skära i filén är det viktigt att den får vila. Låt den därför vila cirka 15-20 minuter innan du skär upp och serverar.
  • Fläskkött ska alltid vara helt genomstekt. Satsa på en innertemperatur på 65 grader för bästa resultat.

Mat i Sverige