Allt om mat

Nyttiga mellanmål

Mellan måltiderna smyger sig hungern ibland på. Då kan det ibland vara bra att vara förberedd med hälsosamma mellanmål för att undvika sockerfällor och kaloribomber. Att hålla energin på en jämn nivå är bra för välmåendet och det finns flera goda mellanmål som hjälper dig med det.

Knäckebröd

Knäckebröd är ett av de absolut bästa mellanmålen om du vill ha något som är lättillgängligt, gott och nyttigt. Det svenska företaget Wasa erbjuder många olika sorters knäckebröd som passar till frukost, lunch, middag och mellanmål. Företaget grundades 1919 och har sedan dess erbjudit goda knäckebröd som bakas med några få enkla ingredienser. Wasas filosofi är att ju färre ingredienser som används desto bättre. Endast salt, vatten, jäst och rågmjöl används för att baka de krispiga och omtyckta bröden. Ibland används frön eller krydda för en extra touch, exempelvis till nya Wasa Mersmak som är ett tunt rågknäckebröd med 100 % fullkorn och smakrik topping.

Det finns många fördelar med knäckebröd. Det är nyttigt, gott och lätt att kombinera med olika pålägg. Wasas knäckebröd innehåller 100 % fullkorn, vilket har många hälsofördelar. Enligt Livsmedelsverket är det bra att välja fullkorn så ofta som möjligt. Fullkorn innehåller bland annat järn, fibrer och antioxidanter. Det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ två och andra sjukdomar. Dessutom är det bra för att motverka övervikt. Den dagliga rekommendationen är 70 gram för kvinnor och 90 gram för män.

Välj själv pålägg till din knäckemacka. Kokt skinka, ost, avokado, kaviar, färskost eller gurka är bara några av många alternativ. Eftersom att knäckebröd har en relativt mild smak så kan du kombinera det med i princip vilket pålägg som helst. Om du vill ha ett riktigt nyttigt mellanmål kan du välja grönsaker och färska örter.

Frukt

Livsmedelsverket rekommenderar att du får i dig cirka 500 gram frukt och grönt varje dag. Därför kan du med fördel välja en frukt ihop med din knäckemacka. Frukt innehåller många vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Variera gärna och ät olika frukter under veckan så att du får i dig olika sorters vitaminer. Att äta en god söt frukt är mycket bättre än att frossa i bullar och kakor när sockerbehovet kickar in.